Currency
Drone Kiralama
By: filmekipmanlari 14/01/2018 0 Comment.

Drone Hangi Temel Parçalardan Oluşur?

Yetkin ve başarılı bir drone pilotu olabilmenin en iyi yollarından bir tanesi, ilk olarak havadan görüntüleme aracınızın temel parçalarını öğrenmektir. Hedefinizin kendi hava aracınızı oluşturmak, sorunları teşhis etmek, rutin bakım yapmak veya sahada tamir işlemleri yapmak olmasına bakılmaksızın, her bir parçayı nasıl tanıyacağınız ve ne işe yaradığını bilmeniz son derece önemlidir. Bu konuda size yardımcı olabilmek için, çeşitli drone parçaları ve amaçlarını anlatan kısa bir anatomi dersi oluşturduk. Böylece, uçmasını sağlayan şeyin ne olduğunu daha iyi anlayabileceksiniz.

Bir Drone’nun Anatomisi:

01. Gövde

Gövde, drone’unuzun ana gövdesidir. Oldukça sık bir şekilde, orta gövdeden uzayan dört kolla birlikte “X” tarzı bir tasarıma sahiptir. Gövde, rotorlar, batarya, kartlar ve kamera başta olmak üzere diğer tüm parçalarınızın bulunduğu yerdir. Drone anatomisini ve insan anatomisini karşılaştıracak olursak gövde, drone’unuzun iskeletidir.

02. Pervaneler

Aynı zamanda rotor veya kanat olarak da adlandırılan drone pervanesi çeşitli şekillere, boylara ve materyallere sahiptir. Spesifik özelliklerine bakılmaksızın pervanelerin tamamı aynı temel amaca sahiptir: drone’unuzun havalanmasını sağlamak. Dünyada her ciddi pilotun uçuş kariyeri sırasında pervane kanatlarını birçok kez değiştirmesi veya takması gerektiğinden, kolayca zarar görebilen bu pervaneler tanımanız gereken ilk ve en önemli parçadır.

03. Motorlar

Motor, pervanelerin dönmesinden ve uçuş için yeterli itişin sağlanmasından sorumludur. Pazardaki en yeni drone’lar, fırçalanmış ürünlere oranla çok daha etkili olmak üzere tasarlanan fırçalanmamış uzantılı motorlardan oluşmaktadır. Pervanelerin aksine, orijinal tasarımı özelleştirmediğiniz veya tamir işleminde bulunmadığınız sürece motorlarla uğraşmanız gerekmeyecektir. Motorların sağlıklı kalmasını sağlamanın en iyi yollarından bir tanesi düzenli olarak toz ve birikintilerin kontrol edilmesi ve çıkarttıkları sese dikkat edilmesidir. Tüm motorlar, hava aracınızla ilişkilendirebileceğiniz spesifik bir ses oluşturur. Uçuş sırasında motorunuz farklı bir ses çıkartıyorsa, motoru kontrol etme zamanı gelmiş demektir.

04. Batarya

Uçuş bataryanız, drone’unuzun atan kalbidir. Büyük bir oranda 2, 3 veya 4S konfigürasyona sahip bir Lityum-iyon Polimer (LiPo) batarya olacaktır. Yeni bir araç inşa etmediğiniz veya sahip olduğunuz aracı özelleştirmediğiniz sürece hücre serileri veya kapasiteler konusunda endişe duymanız gerekmeyecektir. Sadece orijinal bataryayı gerektiğinde değiştirebilmek için yerini bilmeniz yeter. Pervanelerde olduğu gibi bataryalar için de drone yedek batarya bulundurmak iyi olacaktır. Kolay hasar görmezler, ancak boşalabilirler. Bu nedenle bir yedek bulundurmak, sizi istenmeyen çalışmama sürelerinden kurtaracaktır.

05. Uçuş Denetleyicisi

Gövde iskelet ve batarya da kalpse, uçuş denetleyicisi drone’unuzun beynidir. Uçuş denetleyicisi, çeşitli kartlardan, sensörlerden ve alıcıdan gelen sinyali yorumlar ve ister hızın ve yönün ayarlanması, ister kameranın aktifleştirilmesi, ister drone’unuzun gerçekleştirdiği diğer operasyonlar olsun, bu sinyalleri eyleme dönüştürür.

06. Güç Dağıtım Kartı

Güç Dağıtım Kartı (PDB), adından da anlaşılacağı üzere drone’unuzun kritik bir parçasıdır. Gücün dağıtımını sağlar. Özellikle uçuş bataryasından gelen gücün her bir Elektronik Hız Denetleyicinize, drone kontrol kartı için dağıtımından sorumludur (bazı kurulumlarda PDB, aynı zamanda kamera, LED kuyruk ışıkları ve hatta uçuş denetleyicisi gibi diğer parçalara güç sağlanması için kullanılmaktadır). PDB, bir drone oluşturmadığınız sürece onarmaya çalışmayacağınız bir başka parçadır. Ancak ne işe yaradığını ve güç sorunları yaşadığınızda ne şekilde işlev göstermesi gerektiğini bilmek iyi olacaktır.

07. Elektronik Hız Denetleyicisi

PDB’nin olduğu gibi, Elektronik Hız Denetleyicisi (ESC) de çok fazla ilgi veya bakım gerektirmeyen bir başka önemli parçadır. Yine PDB’de olduğu gibi ESC’nin amacı adından anlaşılmaktadır: elektronik motorlarınızın hızını kontrol eder. Her bir motor kendi ESC bağlantısına sahiptir. Birçok standart kurulumda bu, her bir kolda ayrı bir ESC’nin bulunduğu anlamına gelmektedir. Bununla birlikte 4’ü Bir Arada ESC parçaları da mevcuttur ve faydalanmak isteyebileceğiniz farklı avantajlar sağlamaktadır. Büyük olasılıkla ESC’lerinizi düşünmek için çok fazla zaman harcamıyor olacaksınız. Ancak özellikle belirli bir motora ilişkin lokalize sorunlar olmak üzere güçle ilgili bir sorun meydana geldiğinde, ilk incelenecek yer ESC olmalıdır.

08. Alıcı

Alıcılar, duyu sinirlerine benzerler: harici kaynaklardan (radyo vericisi) bilgi (sinyal) toplarlar ve bunları beyne (uçuş denetleyicisi) aktarırlar. Tipik olarak, radyo sinyallerinin alınmasını mümkün kılan bir entegre anten kullanırlar. Alıcınız aşağı inme, salınma, hızlanma ve yalpalamayı kontrol etmek üzere dört kanala sahip olacaktır. Bununla birlikte birçok alıcı, belirli işlevleri gerçekleştirmek veya uçuş modlarını tetiklemek için yardımcı kanallara sahiptir. Yeni bir alıcıya ihtiyaç duymanız halinde, 5 veya 6 kanallı bir cihaz tavsiye edilmektedir.

09. Kamera

Tüm drone’lar bir kamera sistemine sahip değildir, ancak kameralı olan modeller uçuş sırasında hava fotoğrafçılığı, sinema fotoğrafçılığı veya pilot gözü ile görüş (FPV) uçuşu gibi ek seçenekler sunmaktadır. Drone’larda olduğu gibi, drone kullanım alanları göz önüne alındığında video sistemleri de çeşitli modellerde ve düzenlerde mevcuttur ve yalpa çemberi, video vericisi, anten ve FPV gözlükleri gibi kendi parçalarına sahiptir.

Drone Parçaları Nelerdir?

Kaynak:
SMITH Michael, “Drone Anatomy 101”, B&H The Professional’s Source, S:02 (2017), s.210-211
Editör: A. S. Hakan GÖK, Çeviri: Ufuk Özsoy

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Go To Top
WeCreativez WhatsApp Support
Destek ekibimiz sorularınızı yanıtlamak için burada. Bize herşeyi sor!
👋 Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?