Alan Derinliği nedir, kısaca açıklamak gerekirse üzerine netlik yaptığımız konu ya da kişinin önünde ve ardında yer alan, net olan bölgedir. Ayrıca Netlik Derinliği, Odak Derinliği ya da Net Alan Derinliği olarak da adlandırılır.
Lenslerle elde edilen görüntüler, yalnızca tek bir noktada nettir. Fakat, bulanıklık halkası denilen, bir alan içinde kalan konular da gerçekte net olmadıkları halde gözümüze netmiş gibi görünmektedir. Bu alana netlik derinliği denilmektedir.
Alan Derinliğini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
-
- Lens:
Çekimde kullanılan lensin odak uzunluğu alan derinliği etki eden faktörler arasındadır. Lensin odak uzunluğu ne kadar kısaysa, alan derinliği o kadar fazladır. Lensin odak uzunluğu ne kadar uzunsa, alan derinliği o kadar azdır.
- Lens:
- Diyafram:
Diyaframın film sensörü etkileyen ışık düzeyini kontrol etmesinin yanında, bir diğer görevi de: alan derinliğini kontrol etmektir. Diyafram kısıldıkça (yani büyük diyafram rakamları seçildikçe) görüntüdeki alan derinliği artacaktır. Diyafram açıldıkça (yani küçük diyafram rakamları seçildikçe) alan derinliği azalacaktır.
- Konuya Olan Uzaklık:
Kameranın konumu görüntünün büyümesine etki eder. Görüntülenen konu objektife ne kadar yakınsa, alan derinliği o kadar azdır.