Beyaz Ayarı nedir, kısaca açıklamak gerekirse; insan gözü her ortamda ve farklı ışıklarda objelerin renklerini gerçeğe yakın bir biçimde algılayabilir. Kameralar veya fotoğraf makineleri ise her ortamda objelerin renklerini doğru görebilmek için Beyaz Ayarı yapılmasına ihtiyaç duyarlar.
Dijital kameraları ya da dijital fotoğraf makineleri renk hataları kolayca çözümleyebilmektedir. Görüntü sensörüne gelen ışınlar, Dijital kameraların ya da dijital fotoğraf makinelerenin içinde bulunan bir tricolormeter ile ölçülerek kullanıcıya bilgi verilmektedir. Beyaz Ayarı (White Balance) sistemiyle hangi ışık ile aydınlatılmış olursa olsun, beyaz ışıkta aydınlatılmış gibi görüntü alınabilmektedir.Fakat birçok fotoğrafçı ya da kameraman her türlü çekimde “White Balance” ayarını “A” (Auto) yani otomatik ayara alarak kullanır ve böylece ortamdaki ışığın “White Balance”ının fotoğraf makinesine ya da kameraya bırakır. Böyle bir tercih yapmak yanlış olacaktır. Çünkü doğru sonuçlar elde etmek için, yine dijital kameralara ve dijital fotoğraf makinelerine eklenmiş bir sistem bulunmaktadır. Bu sistem, ortam ışığının ve tipinin dijital kamera ve fotoğraf makinesi içine yerleştirilmiş çeşitli ışık tipleri ile karşılaştırılıp uygun olanının, fotoğrafçı ya da kameraman tarafından seçilmesini sağlar. Örnek olarak ampül aydınlatması ile ortamın aydınlatıldığını varsayalım. Bu ortamda çekilecek görüntü ampül çekilmek istendiğinden “White Balance” ayarlarına girilip menüden “Ampül” (Tungsten) konumu seçilerek yapılan çekimde, olası turuncu baskın renk önlenmiş olur. Böylece ortam, beyaz gün ışığı altında çekilmiş gibi normal renklerde çıkacaktır. Bu tür bir çekim için “A” ayarı kullanıldığında turuncu baskın renk bu kadar ortadan kaldırılamayabilir.
Beyaz Ayarı Nasıl Yapılır?
Birçok dijital kamera veya fotoğraf makinesinde bulunan “Custom White Balance”dan ya da “Preset White Balance”dan etkili bir beyaz ayarı yapılabilinir. Bunun için beyaz bir kağıda ihtiyacınız olacaktır. Burada yapılması gereken, kamera ya da fotoğraf makinesi üreticisinin hazırladığı kullanma kılavuzunda Beyaz Ayarı talimatlarına uyarak beyaz kağıdın görüntüsünü almaktır. Bunun sonucunda ortamdaki tüm renklerin doğru bir tona gelmesini sağlanacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: Görüntüsünü aldığınız beyaz kağıt, tüm kadrajınızı doldurmalıdır. Eğer beyaz kağıt tüm kadrajı dolduramazsa, etraftan başka görüntülerde girerse ölçüm yanlış olabilir. Gerçekleştirilen bu ölçüm sadece ölçüm yaptığınız yer için geçerli olacaktır. Çekim alanını değiştirdiğinizde ışık koşulları da değişeceği için yeniden bir beyaz ayarı yapmak gerekecektir.
Ön Tanımlı Beyaz Ayarları ve Açıklamaları
Otomatik (Auto) – Otomatik beyaz ayarı birçok ışık durumunda doğru olan beyaz dengesini seçmektedir. Burda beyaz ayarı seçimi kamera ya da fotoğraf makinesi tarafından belirlenir. Otomatik Beyaz Ayarı (Auto White Balance) yalnızca hangi beyaz ayarını seçeceğimiz konusunda emin olamıyorsak kullanılmalıdır.
Ampül (Tungsten) – Günlük yaşamda sık kullanılan akkor ampüller 3200 Kelvin sıcaklık değerine göre ayarlanmışlardır. Bu tip ampüller ile aydınlatılan ortamlarda yapılan fotoğraf ve video çekimlerinde genellikle turuncu ve sarı tonların baskın olduğu gözlenmektedir. Ampül sembolü ile tanımlanan “Tungsten” modu bu renk tonunu dengelemek amacıyla kullanılabilecek bir beyaz ayarıdır.
Floresan (Fluorescent) – Floresan lambalar ile aydınlatılan ortamları tanımlamaktadır. Floresan lambalar 4000-5000 Kelvin’e göre ayarlanmış beyaz ayarı değerindedir. Floresan lambalar genellikle soğuk mavi bir tona sahiptir. Beyaz ayarı doğru yapılmaz ise video ya da fotoğraf çekimini etkileyebilir.
Gün Işığı (Daylight) – 5000-5500 Kelvin sıcaklık değerine göre ayarlanmışlardır. Gün ışığının baskın olduğu özellikle açık havalarda gerçekleştirilen çekimlerde kullanılır.
Bulutlu (Cloudy) – 6000 Kelvin sıcaklık değerine göre ayarlanmışlardır. Gün ışığı ve gölge arasındaki tonları içinde barındırmaktadır. Bulutlu veya kapalı havalarda gerçekleştirilen çekimlerde kullanılır.
Flaş (Flash) – Flaş kullanılarak gerçekleştirilen çekimlerde renk sıcaklığı 5000-5500 Kelvin’e göre seçmek gerekmektedir. Bu durumu da otomatik White Balance modu kendiliğinden sağladığından çok sık tercih edilmez.
Özel (Custom) – Özellikle birden çok aydınlatmalı ortamlarda ölçümler yaparak en doğru beyaz ayarını sağlamak amacıyla kullanılır. Doğru beyaz ayarı sonucu alınması için kameraya ya da fotoğraf makinesine beyaz rengin bulunduğu alan belirtilir ve özel bir biçimde beyaz ayarı gerçekleştirilir.
Kelvin – Orta, üst segment Profesyonel Sinema Kamerası ve DSLR Fotoğraf Makinelerinde bulunmaktadır. Kelvin değerini fotoğrafçının ya da kamera operatörünün seçmesini sağlar. Genellikle profesyonellerin kullandığı bir beyaz ayarı modudur.
Otomatik Beyaz Ayarı Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Çekim yapacağınız yerde birden fazla ışık kaynağı bulunuyor. Beyaz ayarını bir beyaz kâğıttan yapamıyorsanız, kullanmanız gereken beyaz ayarı “Otomatik”tir. Çünkü bu aşamada menüdeki ışık kaynaklarını seçmek olanaksız hale gelir. Örnek olarak, açık alanda yer alan bir yapıda çalıştığınızı düşünelim. Bu alanda genel aydınlatmanız gün ışığı olacaktır. Bu aşamada, gün ışığı baskın olmasına rağmen aynı zamanda yapının üzerine gölgeler düştüğü için menüde “gölge”yi ya da “gün ışığı”nı da seçme imkanınız olmaz. Bu ve buna benzer durumlarda eğer beyaz kağıttan ölçüm yaparak beyaz ayarı yapılmayacaksa, en doğru seçim beyaz ayarını “otomatik” tanımlamaktır.
White Balance Nedir?
Çevrimiçi ve Görsel Kaynaklar:
snapsnapsnap.photos
emania.com.br
turknikon.com
Comments (2)
biz okuduk bunları okulda
Tebrikler 🙂