Currency
neden raw çekmeliyiz
By: filmekipmanlari 27/01/2017 0 Comment.

Neden RAW Çekmeliyiz?

Neden RAW çekmeliyiz? Fotoğraflarımızı ya da videolarımızı neden RAW çekmeliyiz?
Makalemize öncelikle RAW’ın kelime anlamını açıklayarak başlayalım. RAW: İngilizce bir kelimedir. Dilimizde tam karşılığı işlenmemiş yani “ham” anlamına gelmektedir. Bu durumda RAW olarak çektiğimiz fotoğraflar ve videolar için “ham” işlenmemiş görüntü diyebiliriz.
Günümüzde hemen hemen tüm DSLR fotoğraf makineleri JPEG ile birlikte RAW dosyası çekme desteği de bulunmaktadır.
RAW dosyaları çekilmiş ama işlenmemiş dijital fotoğraf dosyalarıdır. Negatif film kullanılan dönemde, RAW’ı pozlanmış ama henüz karanlık odada işlenmemiş negatif film olarak da düşünebilirsiniz. Bu benzetmeden yola çıkarak RAW dosyaları aynı zamanda dijital negatif olarakta adlandırılmaktadır. Kısacası RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. JPEG formatındaki dosyalar ise çekilmiş ve işlenmiş fotoğraflardır.
RAW dosyaların uzantıları “.RAW” biçiminde değildir. Birçok marka RAW dosyaları için değişik uzantılar kullanmaktadır. Hatta RAW dosyanın içeriği aynı markanın farklı model fotoğraf makinelerinde değişiklik gösterebilmektedir. Markadan markaya, modelden modele farklılık gösteren bu özellikler RAW dosyalarının çeşitli yazılımlarla okunmasında ve işlenmesinde sorunlar oluşturabilmektedir. Bu sorunların asıl nedeni standart bir RAW dosya tipinin bulunmamasıdır. Bu yüzden RAW dosyalarını işlemek için sürekli yeni yazılımlar ya da mevcut yazılımların yeni versiyonları piyasaya sürülmektedir.
Çeşitli markalar ve RAW dosyası biçimleri:
.r3d (Red)
.dng (Adobe) Blackmagic Desing’ın ürettiği kameralar bu formatı kullanmaktadır.
.crw .cr2 (Canon)
.arw .srf .sr2 (Sony)
.cap .tif .iiq .eip (Phase_One)
.dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif (Kodak)
.erf (Epson)
.fff (Imacon)
.mef (Mamiya)
.mos (Leaf)
.mrw (Minolta)
.nef .nrw (Nikon)
.orf (Olympus)
.ptx .pef (Pentax)
.pxn (Logitech)
.raf (Fuji)
.raw .rw2 (Panasonic)
.raw .rwl .dng (Leica)
.rwz (Rawzor)
.x3f (Sigma)
RAW dosyaları için çeşitli programlar:
Microsoft RAW Image Thumbnailer and Viewer
Picasa
Adobe Photoshop
RawShooter Premium
ACD See
Portfolio Extensis 8
iView Media
BreezeBrowser
Adobe Lightroom
Capture One
IrfanView
DXO Optics Pro
Picture Window Pro

RAW Fotoğraf İşleme
RAW formatında fotoğraf düzenleme örneği.

Peki neden RAW çekmeliyiz?
Yüksek görüntü kalitesini yakalamak için:
RAW formatında çekilen fotoğraflar ve videolar, kameranızın sıkıştırma yapmadan kayıt ettiği dosyalardır. Bu dosyalar en yüksek görüntü kalitesini sunmaktadır.RAW olarak çekim yaptığınızda daha yüksek görüntü kalitesi elde edersiniz. Çünkü 12 ya da 14-bitlik RAW dosyaları 16-bit işlemeye izin vermektedir. Bu da 8-bitlik JPEG dosyalarına göre daha avantajlı olmalarını sağlar. Daha fazla bit değeri, görüntülerinizi işlerken açık-koyu alanlar arasındaki renk geçişlerinin daha yumuşak olması sağlar. Bu özelliği ile daha az görülebilir bozulmalar (gürültü) ve detay ile parlak bölümlerde daha fazla detay elde edilmiş olunur. RAW görüntü işlemede kaybınız her zaman JPEG dosyalara göre çok daha azdır.
Fotoğraflarınızı ya da videolarınızı ileride kullanmak için:
Fotoğraflarınızı ya da videolarınızı saklamak ve zamanı geldiğinde işleyebilmek için. Bir RAW dosyası, fotoğrafı ya da videosu çekilen konu ya da sahnenin kamera sensörüne aktarıldığı andan itibaren tüm bilgileri kayıt altına almaktadır. Fotoğraflarımızı veya videomuzu RAW formatında çekip sakladığımızda ve bu dosyaları düzenlemek istediğimizde tüm çekim bilgilerini içeren RAW dosyalarına ihtiyacımız olacaktır.
Çekim sonrası görüntü üzerinde daha çok ayar yapabilmek için:
RAW çekmenin en büyük avantajı, çekim sonrasında çok daha ayar yapabilme imkanıdır. Örneğin fazla pozlanan ve detaylarını kaybetmiş bölümleri olan görüntülerinize müdahale etme imkanı sağlar.
DSLR kameraların ve dijital film kameralarının, otomatik beyaz dengesi çoğu konu ve sahne için yeterli olmaktadır. Öte yandan RAW dosyası düzenlenirken ilk göz atılan öğe beyaz dengesi olmaktadır. Fotoğrafın ya da videonuzun içerdiği bilgileri bozmadan beyaz dengesini RAW dosyalarını işleyerek düzeltebilirsiniz.
JPEG formatında çekilen fotoğraflar, fotoğraf makinesi çekim yapılan ışık koşullarına göre beyaz ayarı, kontrast, renklendirme (saturation), imaj efekti, keskinleştirme ve diğer işlemleri uygular ve sonunda fotoğrafı sıkıştırdıktan sonra JPEG formatında kaydeder.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Go To Top